Siguranța cibernetică nu mai este de mult o problemă a celorlalți – instituții ale statului, multinaționale, giganți IT.
Războiul din Ucraina a scos în prim plan cât de fragilă poate fi toată infrastructura IT, ce daune poate provoca un cyberattack și cât de important este ca fiecare entitate să se asigure că nu este la “dispoziția” oricui. Până și instituțiile din Rusia, despre care se credea că stau foarte bine din punct de vedere al securității, au fost destinația multor atacuri reușite. Nestle, cea mai mare companie alimentară din lume, a fost ținta atacurilor pentru atitudinea pe care a avut-o cu privire la situația din Ucraina și 10GB de date care conțin utilizatori și parole ale companiei și ale clienților au fost publicate online.
Gândește-te la compania ta ca la o verigă prin care atacatorii cibernetici slăbesc securitatea națională și puterea economică a întregii țări. Ești o parte dintr-un lanț, un furnizor mediu sau mare de produse sau servicii, o companie de care depind și alții dintr-o țară NATO, învecinată cu Ucraina.
Într-un articol recent al Harvard Business Review se spune că “dacă abia acum îți evaluezi poziția cibernetică, probabil că ai ajuns prea târziu. Apărarea cibernetică eficientă este un joc de lungă durată care necesită investiții strategice susținute, nu un accesoriu de ultim moment. Iar acest lucru nu se aplică doar marilor organizații, ci tuturor, de la persoane fizice la liber-profesioniști, întreprinderi mici și multinaționale”.